Pünkösd után 2. vasárnap

Furcsa érzés visszatérni a kezdetekhez. Az elmúlt 60-70 napban átéltük a nagy ünnepeket: húsvétot, mennybemenetelt, pünkösdöt. Az Apostolok Cselekedeteiben olvashattuk, hogy a Szentlélek által eltelt tanítványok betegeket gyógyítottak, ördögöket űztek ki, sőt Péter Joppéban, Pál pedig Troászban halottat is feltámasztottak. Hallhattuk, hogy a zsidók tömegesen tértek meg és hogy a pogányok is befogadták a hitet. Ma pedig az egyház visszavezet a kezdetekhez és újra az elejétől kezdjük olvasni az evangéliumot. Mt. 4.18-23.

Napjainkban, ha valaki egy állást szeretne betölteni, elnyerni, nem csak életrajzot kell beadnia, hanem egy motivációs levelet is, melyben kifejti, miért szeretne ott dolgozni, milyen elgondolásai vannak a szakmai fejlesztésben, milyen eredményeket kíván felmutatni, és miért lenne ő alkalmas erre a feladatra. Jézus a tanítványokat nem pályáztatja, nem felvételizteti, hanem kiválasztja és meghívja. Nincs szüksége bemutatkozó levélre, ő tudja, mi lakik az ember lelkében. Nem szempont az Írásokban való jártasság, azaz a törvények, próféták, zsoltárok ismerete, ő úgyis az istenismeret új útját tárja fel előttük. Még az sem szempont, hogy emberileg fedhetetlenek legyenek. Vetekedhetnek egymás között, hogy melyikük nagyobb a másiknál. Lehetnek indulatosak, mint a mennydörgés fiai, Jakab és János, akik Isten tüzes nyilát akarták lehívni arra a településre, mely nem fogadta be őket. Jézus úgyis formálja, magához hívva, félre vonulva tanítja őket, milyenekké kell lenniük. Egy a fontos! Meghallani és elfogadni a meghívást.

Mindannyian hallottuk és érzékeljük, hogy Európa szenved a gyermektelenségtől. Családonként, átlagban 1,3-1,5 gyerek születik. Akik felelősséget éreznek a nemzet iránt, azoknak bátorítaniuk és segíteniük kell a fiatalokat a gyerekvállalásban.    A múltkor örömmel olvastam az újságban a kormány akciótervét. A babakötvény és adókedvezmény mellett, új elemként, a jelzálogos lakáshitelesek a harmadik és minden további gyerek után, egy-egy millió forintot írhatnak le a tartozásukból. Elengedik a kétgyermekes diákhiteles anyukák tartozásának 50 százalékát, három, vagy több gyerek esetén a teljes tartozást. Egy évvel megtoldják a diplomás gyed idejét, valamint az anyasági támogatás azoknak az idegenben élő magyar anyáknak is járna, akik külföldön szülik meg a gyereküket. Természetesen az hangsúlyozzuk, hogy ne a pénz miatt vállalják a gyereket, hanem mert ez a házasság egyik célja. Hanem, mert sok öröm részesei lehetnek a gyerekeik által. Hanem, mert szeretnék, hogy ne haljon ki a magyar nemzet. Hanem, mert szeretnék, hogy öreg napjaikban gondoskodnának róluk. A gyermektelenség az egyháznak is fájdalma, mert kevés a papi, szerzetesi hívatás. Másrészt pedig túl hangos, pezsgő, fiataljaink körül az élet, nehezen hallják Jézus szelíd, csendes hívó szavát. Vagy pedig, ha hallják, nincs bátorságuk elköteleződni, félnek az életre szóló tehertől. Nekik üzenem: Isten Szentlelke által mindenkit képes átalakítani. Az erőtlent erőssé, a tanulatlant bölccsé, a világot kedvelőt Istent szeretővé. Jézus nem csak apostolainak, hanem nekünk, ma élő keresztényeknek is mondja: Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat az ő szőlőjébe!