otthoni imasarok

Sok keresztény törekszik arra, hogy elmélyítse és személyesebbé tegye imaéletét, ami teljesen helytálló, mivel az imádság a keresztény hitnek és az Istenhez fűződő kapcsolatunknak alapvető eleme. Az imaéletünk megerősítésének egyik hatékony módja, ha otthonunkban külön helyet szentelünk az imádságnak. Egy hívő számára, aki ilyen imasarkot rendez be, vannak követendő irányelvek, amelyek azonban nem mindig egyértelműek azoknak, akik csak most kezdik felfedezni az egyházi életet. Ezeket a szabályokat szeretnénk most megérthetőbbé tenni.

MI IS VOLTAKÉPP AZ IMASAROK?

Az imasarok a keleti keresztények otthonában egy különleges helyet jelent, ahol a személyes és családi imádságoknak adnak teret. Egy görögkatolikus család otthonában biztosan találkozhatsz ikonokkal, hiszen az otthon egyfajta templom, mely leképezi a templom nagy belső tereit egy kis szoba formájában.

Az imasarkot a különböző országokban eltérő neveken ismerik, mint például tiszta sarok, szép sarok, szent sarok, ikonsarok vagy Isten helye. Bárhogy is hívják, ez a hely az otthon lelki szíve, amely állandóan az imádkozás fontosságára emlékeztet. Egyfajta “mini” szentélyként szolgál neked és a szeretteidnek, ahol elcsendesedhetsz és megújulhatsz, miközben ebben a világban élsz. Talán a legfontosabb, hogy összeköt a családoddal: szüleiddel, házastársaddal, gyermekeiddel, testvéreiddel, valamint a szentek nagy családjával, akik már előtted jártak az úton, és akik mind veled együtt imádkoznak Istenhez.

AZ IMASAROK KIVÁLASZTÁSA

Őseink gyakran a ház legláthatóbb helyére helyezték az ikonokat, és az egyházi ünnepek alkalmával különféle tárgyakat is tettek ide: például barkavesszőt Virágvasárnap, orgonagallyat a Pünkösdkor, vagy friss búzaszálakat Szent György napján.
Amikor otthon imasarok kialakítására szánod el magad, az első lépés, hogy találd meg a tökéletes helyet hozzá. Ez az imahely bárhol lehet a lakásban, de a legjobb, ha egy könnyen elérhető, csendes és nyugodt helyet választasz. Fontos, hogy zavartalanul és kényelmesen tudj imádkozni, ezért gondoskodj arról, hogy szabadon hozzáférhess az imasarokhoz. A lakás mérete és az együtt élők száma nyilván befolyásolhatja, hogy mennyire egyszerű vagy nehezített ez a feladat. Mindenesetre próbáld meg a legjobbat kihozni a rendelkezésre álló lehetőségekből!

Először is találj egy olyan helyet, ami inspiráló számodra, ahol nyugodtan lehet lenni és imádkozni. Ne gondold, hogy régen máshogy lehetett, könnyebb volt csöndesen elvonulni otthon. Viszont az elvonulás elengedhetetlen, másképp folyamatos feszültséggel lesz megterhelve az imádságra szánt időd. Maga Jézus is erre figyelt föl és ezt a tapasztalatát adta át nekünk:

„Te, amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” (Mt 6,6)

Másodszor, fontos, ha valaki a családból egyedül szeretne itt időzni, akkor ezt zavaró körülmények nélkül tehesse. Ez azt jelenti, hogy az imahely ne legyen az otthon eleven központjában, mint például a nappaliban vagy az étkezőben. Ha lehetőség van rá, az imahely nézzen kelet felé, ahogy a templomaink is. Az otthonunk egyfajta kis templomként, az imahely pedig az oltárunkként szolgál. Ez szimbolikus is, hiszen igyekszünk otthonunkat a közösségi helyek mintájára formálni.

Sokszor egyszoba garzonban lakunk, ahol nem mindig kivitelezhető ez, így az ikonokat oda helyezd, ahol van hely. Nincs rossz választás, a lényeg, hogy ez a sarok kényelmes legyen számodra.

VARIÁCIÓK KIS LAKÁSRA

Ha korlátozott a lehetőségeid a szobádban, és nincs lehetőséged külön imasarkot kialakítani, itt van néhány ötlet, hogyan küszöbölik ezt ki mások:
     • rakj fel egy polcot a falra,
     • használj térelválasztót, hogy elkülöníts egy kis részt,
     • az ikonokat támaszd nyugodtan a falnak, ha íróasztalt, komódot vagy éjjeliszekrényt használsz erre a célra,
     • akár a könyvespolc vagy egy falban lévő bemélyedés is megfelelő lehet.

Bárhogy is alakítod ki az imasarkot lehetőségeid szerint, az elfogadható Isten számára. Ha esetleg egyáltalán nincs helyed a szobában, akkor kereshetsz egy nyugodt helyet a szabadban. Talán meglátogathatsz egy közeli templomot, vagy magaddal viheted az imádságaidat egy csendes, félreeső helyre, például egy parkban tett séta során.

keress egy templomot

IKONOK BESZERZÉSE AZ IMASAROKHOZ

Miután kiválasztottad a megfelelő helyet, a „tiszta sarok” berendezésének következő lépése, hogy beszerezz minden szükséges tárgyat, a szent ikonoktól és imakönyvektől a tömjénezőn, gyertyákon és mécseseken át. Minden egyes tárgy különleges szerepet tölt be az imádkozás során, ezért figyelj oda a kiválasztásukra és arra, hogy hogyan helyezed el őket ebben az elkülönített sarokban. Kezdjük az ikonokkal.

1. SZEMPONTOK AZ IKONOK KIVÁLASZTÁSÁHOZ

Nekünk görögkatolikusoknak az ikonok nem csupán festmények; ezek a képek a hétköznapi valóságon kívülre mutatnak, és ablakként szolgálnak a földi világ és az Isten Országa között, meghatározott formákkal és színekkel. Ezek nem pusztán családi relikviák, amelyeket generációról generációra örökítünk, hanem szent tárgyak, melyek az imádkozás során láthatatlan, lelki területen egyesítik a családot. Az ikonokat nem szabad a mindennapi használati tárgyakkal összekeverni, hiszen kizárólagos céljuk az imádság és az Istennel való közösség megtartása. Ezért különös figyelmet kell fordítanunk az ikonok kiválasztására az imasarok kialakításakor.

Milyen ikonok beszerzése ajánlott? Vannak alapvető ikonok, amelyek megléte előnyös? Továbbá mire érdemes még odafigyelni? (Ne feledd, hogy nem szükséges minden ikont beszerezni az imahely tervezésekor. Amennyiben rendelkezel egy Krisztus ikonnal, az már elegendő a kezdéshez, a többit pedig fokozatosan, anyagi lehetőségeidnek és a rendelkezésre álló helyiségnek megfelelően szerezheted be később.)

A FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES IKONOK

Minden görögkatolikus tiszta sarokban az alábbiak elhelyezése kötelező, mivel ezek Isten megtestesüléséről és az emberiség üdvösségéről tanúskodnak:
     • Az Úr Jézus Krisztus ikonja, amely mindig a középpont jobb oldalán helyezkedik el
     • Középen a Szent Kereszt
     • Az Istenszülő Mária ikonja, amely mindig a középpont bal oldalán található

Lehetnek még

Ha rendelkezel hellyel (és anyagi lehetőséggel), hogy bővítsd az imasarkodban lévő ikonok számát, válassz olyanokat, amelyek személyes kötődéssel kapcsolódnak hozzád. Mindeközben ügyelj arra, hogy a sok ikon nem tesz senkit szentebbé! Ha további ikonokat szeretnél, itt van néhány ötlet:
     • Védőszentek ikonjai: Minden keresztény megkapja egy szentnek a nevét kereszteléskor (innen a keresztnév), kivel életünk során különleges kapcsolatot ápolhatunk, ő a védőszentünk, pártfogónk. Mivel rendszeresen kérjük a védőszentünk közbenjárását, így érdemes az ő ikonját is elhelyezni az imasarkodban. Ha családtagjaidnak, például szüleidnek, testvérednek, házastársadnak vagy gyermekednek van védőszentje, azoknak az ikonjait is elhelyezheted ide. Ha nem tudod, ki a te védőszented, olvasd el a témában írt cikkünket.
     • Ünnepek ikonjai: Az egyházi év során számos fontos ünnepet tartunk, amelyek Jézus Krisztus és az Istenszülő Mária életének meghatározó eseményeire emlékeztetnek minket. Ezek az ikonok szépen kiegészíthetik az imasarkot, mivel emlékeztetnek az ünnepek jelentőségére.

Az ikonok kiválasztása végső soron a te döntésed. Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg a papot! Szívesen beszélget veled a témáról és segít kiválasztani azokat az ikonokat, amelyek a leginkább gazdagítják az imádságos életedet.

2. VÁSÁROLHATSZ IS IKONT

Ha ikon vásárlásán gondolkodsz, első lépésként érdemes felkeresned a helyi egyházközséget. Általában ismernek egy központi könyvesboltot, (Budapesten van a legközelebbi hozzánk), és ott kaphatóak ikonok, valamint egyéb imádkozáshoz szükséges eszközök. Amennyiben a környékeden nincs ilyen bolt, számos megbízható online üzlet is kínál ikonokat.

3. AZ IKONOK LEGYENEK MEGÁLDVA!

Amint megvásároltad (vagy ajándékba megkaptad – ez csak egy ötlet) az ikonokat, kérj meg egy papot, hogy szentelje meg őket, mielőtt az imasarokban elhelyeznéd. A pap különlegesen szép imákat mond az ikonok felett és szenteltvízzel áldja meg azokat. Útban hazafelé, ügyelj arra, hogy inkább egymás felé fordítsd őket, és ne egymásra tegyed, hogy elkerüld a felületeik sérülését.

4. AZ IKONOK ELRENDEZÉSE

Amint hazavitted és megáldattad az ikonjaidat, a következő lépés az elrendezésük. Igazából csak néhány irányelv van, amiket követned kell:

     1. Krisztus jobbra, Mária balra kerüljön. Gondoskodj róla, hogy Krisztus ikonja az elrendezésed jobb oldalán legyen. Ezután helyezd el Mária ikonját mellé, bal oldalra. Ha teheted, középre helyezz egy keresztet.

     2. Tartsd szem előtt a hierarchiát. Figyelj arra, hogy egyetlen szent vagy védőszent ikonja se kerüljön előkelőbb helyre, mint Krisztusé, az Istenszülőé, az apostoloké vagy a Szentháromságé. A Megváltó mindenek felett áll. A szentek csak közbenjárók az imádságban. Önmagukban nem nyújtanak segítséget, csupán arra kérjük őket, hogy imádkozzanak értünk Istenhez, és segítséget kérjenek Tőle nekünk.

     3. Figyeld meg a szimmetriát. Bár elsőre furcsán hangozhat, valójában ez nagyon is egyéni intuícióra alakul ki. Ha az ikonokat szimmetria és megfontolt elrendezés nélkül helyezed fel, az agyad inkább az aszimmetriára fog koncentrálni. Folyton változtatni akarod majd az elrendezést, mert valami nem úgy néz ki, ahogy kellene. Ez pedig eltereli a figyelmedet az imádkozásról.

Jó, ha ezt is tudod:
      Az ikonokat olyan helyre kell tenni, ahol szoktál imádkozni. De ugyanakkor nagyon jó, ha a bejáratnál is van egy, ami felé a házba belépve keresztvetéssel meghajolhatsz.
      Az ikonok nem lehet „gyűjteni” és felhalmozni, mint a házban lévő más eszközöket.
     • A fényképeket és festményeket külön helyen kell elhelyezni.
      Ha több ikonod van, mint amennyi az imasarkodba fér, akkor más helyiségekben is elhelyezheted őket, saját belátásod szerint. Például az esküvői ikonokat a hálószobában, a Megváltó képét pedig a konyhában helyezd el, így étkezések előtt és után is tudsz imádkozni.

     • Viszont ne felejtsd el, hogy a konyhában lévő ikonoknak keretben kell tartani, hogy megvédje őket a páratartalom és a közvetlen napfény okozta károsodástól, ami a festék leválásához, fakulásához vagy a faanyag repedezéséhez vezethet.
     • A radiátorok közelében sem ajánlott imasarkot kialakítani, mert a magas hőmérséklet a fa kiszáradását és repedezését okozhatja.

     • Mindig tartsd szem előtt az ikonok imádságos célját.

EGYÉB kiegészítők AZ IMASAROKHOZ

Az ikonok elhelyezése után már csak egy lépésre vagy attól, hogy teljesen kész legyen a saját imasarkod. Az „oltárasztalodnál” lehet, hogy még szükséged lesz néhány további tárgyra. Az ősi keresztény egyházi szertartásokat követve imádkozás során a következőket használhatod:

     1. VILÁGÍTÓ ESZKÖZEINK: A FÉNY KÖZPONTI SZEREPE
Az ikonok előtt egy fényforrásnak állandóan égnie kell, ami Krisztust jelképezi, mint a Világ Világossága. Egyesek méhviaszból készült gyertyákat használnak, amelyeket egy homokkal megtöltött kis edényben helyeznek el. Mások kisebb gyertyákat vagy mécseseket választanak. A görögkatolikus hívők tradicionálisan olajmécsest használnak az imasarokban lévő ikonok előtt, amelyek folyamatos figyelmet igényelnek. Ha otthoni körülményeid miatt nem biztonságos gyertyát vagy olajmécsest használni, mindenképp beszélj erről a szüleiddel vagy házastársaddal!

     2. TÖMJÉN
A vecsernye alkalmával így imádkozunk:

„Igazodjék fel az én imádságom, mint a tömjénfüst, a te színed elé és kezeimnek felemelése esti áldozat gyanánt.”

A görögkatolikus templomokban hagyományosan tömjént használunk az istentiszteletek alatt, ahogyan azt a zsidók is tették előttünk (nézz utána itt: Kiv 30,1 = Kivonulás könyve 30. fejezet 1. verse). Ezt a szokást otthoni családi imáink során is alkalmazhatjuk. Idővel a tömjén illata az egyházhoz és az imádkozáshoz fog kötni. Ez a gyönyörű illat vissza-vissza fog hívogatni a dicsőítés és az imádság liturgikus világába.

Tömjénezőt szintén kegytárgyboltban vagy az Amazon-on tudsz beszerezni. Légy óvatos otthoni tömjén égetésekor! Ha egyszerre túl sok tömjént használsz, az túl sok füstöt eredményezhet, ami aktiválhatja a füstjelzőt. Ügyelj arra, hogy ne égesd meg magad.

Ezeket szintén fontos leszögezni:
      Nem az ikonok száma határozza meg az Isteni kegyelem mértékét az ember életében.
     • Az ikonokat ne helyezzük el háztartási eszközökkel, dísztárgyakkal vagy olyan könyvekkel együtt, amelyek tartalma ellentmond a keresztény hit alapjainak.
      Ne tegyünk ikonokat a televízió mellé vagy mögé a falra. Az imádkozás és a TV nézés eltérő tevékenységek; ha különválasztjuk az imádság és a szórakozás helyét, akkor megfelelően kezeljük ezeket.
     • Fürdőszobában vagy WC-ben nem szokás ikonokat elhelyezni, és szekrényben vagy fedett teraszon sincs helyük.

     • Az ikon önmagában nem szentel meg egy helyet, hanem Isten szenteli meg a keresztények otthonát kegyelmével.
      Az ikon nem működik talizmánként. A „feltörhetetlen lakás” nem véd meg a betörőktől, az „éghetetlen szigetelés” sem véd meg a tűztől, és az ikon sem véd meg pusztán azért, mert fel van akasztva a falra. A csoda a keresztények életében a mély hitükre adott válaszként történik, de a kereszténységben nincsenek amulettek vagy talizmánok.

A kereszténység egy élő hit, az ember élő kapcsolata Istennel és az ő szentjeivel.

     3. IMAKÖNYVEK ÉS FÜZETEK
Gondoskodj arról is, hogy az imakönyved mindig kéznél legyen a tiszta sarokban, hogy tud, mit mondj és kikért imádkozz. A legtöbb imakönyv tartalmazza a napi imákat (reggeli, déli és esti) és a különleges alkalmakra szóló imákat is, mint például betegség, gyermekáldás vagy az Eucharisztiára való felkészülés idejére. Különböző speciális imákat tartalmazó imakönyvek is elérhetőek, mint pl. az Akathisztoszos könyv. Emellett találhatsz szentek által írt imákat tartalmazó gyűjteményeket is, amelyek gazdagíthatják imádságos életed. Ne felejts el helyet szorítani egy görögkatolikusok által használt Bibliának is, hogy egyúttal a Szentírást is olvashasd az imasarokban.
További ajánlott könyv az imahelyedre:
     • Egy zsoltároskönyv
      Egy Imaórás könyvecske
      A nagyszüleink által használt zsolozsmáskönyv
      Egy naptár, amely tartalmazza a napi szentírási olvasmányokat és a szentek ünnepeit

     4. SZENT TÁRGYAK
Valahányszor kapsz valamit a templomi ünnepeken, amelyeket az egyház megszentelt, helyezd el őket az imasarkodban. Itt van néhány szentelmény, amit oda tehetsz:
     • szenteltvíz
     • szent olaj
     • friss virágok
     • megáldott gyertyák
     • keresztelő gyertyák
Ha romlandó dolgot teszel az imasarkodba, akkor azt vagy edd meg (például Úrszínváltozáskor a megszentelt gyümölcsöket vagy a böjti kollibát, vagy a minden vasárnap a pap által kiosztott apró kenyérrészecskét, az antidórt), vagy oszd szét a madarak között, esetleg égesd el, ha már nem tartod meg. De soha ne dobd a szemetesbe vagy a hulladék közé!

Fogj neki!

Gratulálunk, most már ismered, hogyan hozhatsz létre egy kis saját imasarkot.

Tehát első lépésként válassz ki egy megfelelő helyet. Beszerezheted Krisztus, az Istenszülő és más szentek ikonjait, amelyek fontosak számodra.

Szerezz be néhány gyertyát, tömjént, imakönyvet és más tárgyakat, hogy berendezd az imasarkod.

Mikor lenne alkalmasabb a pillanat, mint most, hogy felélénkítsd az imaéletet otthon?

imádkozz otthon