1989. szeptember 1.
Az alapítás

A Szolnoki Görögkatolikus Egyházközséget Dr. Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyéspüspök alapította 1989. szeptember 1-én. Keresztes Szilárd püspök úr Jaczkó Györgyöt bízta meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyében élő bizánci rítusú katolikus közösség megszervezésével.

1990-1992
A kezdeti évek

Az első években a Partos kápolnában és a lakótelepen lévő Széchenyi István Általános Iskola úttörő szobájában voltak a szentmisék.

1992
A görög "sziget" határai

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és Szolnok Város Közgyűlése a Széchenyi István krt., a Gyermekváros utca és a Kaán Károly út által határolt területet oda adományozta az alakuló egyházközségnek.

1993
A fatemplom

1993-ban egy felvonulási épületet állítottak fel, amely a harangtoronytól nyugatra volt - a mostani helyén pedig egy félig nyitott filagória és kültéri közösségi hely található. Így akkor saját „fatemplommal” rendelkezett a közösség, amely Kovordányi György adománya és 80 négyzetméternyi helyen terült el.

1997
A tervektől a támogatásig

A budapesti Axis Kft. Nagy Tamás Ybl-díjas tervező vezetésével készítette el a terveket: a templomhoz, parókiához és közösségi házhoz. Hosszas várakozás után ezt a tervet engedélyezte a püspök úr. Bár a közösség pénz hiányában nem tudta elkezdeni a munkálatokat, 2000-ben egy pályázatát segítségével a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 39 millió Ft-tal támogatta az egyházközség kezdeményezését.

2000
Alapkőletétel

Június 12-én, Pünkösd hétfőjén megtörtént az alapkőletétel. Az ünnepi szertartást Keresztes Szilárd püspök, Pregun István főhelynök, Járási János esperes és Jaczkó György parókus végezte, a város és a megye prominens vezetőinek és nagyszámú híveknek jelenlétében.

Az építkezés évei

November 13-án elkezdődtek a földmunkálatok. 16 hónap múlva 2002. március 24-én
Virágvasárnap, déli 12-órakor parókus úr a harangokat, 17-órakor pedig
Keresztes Szilárd püspök úr a templomot szentelte fel, a hívek és jótevők
sokaságával.

Adatok a templomról

A Szentlélek
kiáradásának tiszteletére felszentelt görögkatolikus templom 230 négyzetméter
alapterületű, kör alakú, melynek sugara 8 m. Bővebben...

2012
Az ikonosztáz

A templom
leglátványosabb eleme az ikonosztázion, ami elválasztja a külső és a belső
szentélyt. A 37 darabból álló gyönyörű egységet 
2012.
Pünkösdjén szentelte fel Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök. Bövebben...

A harangtorony

Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő ferences öregdiákok összefogásából, Dr. Monostory László vezetésével jött létre a 9 m magas harangtorony, mely külön épült. Két harang lakik benne. A nagyobbik Szent György, 207 kg, A hangú, melynek fő szponzora a Rotary Club Szolnok. A kisebbik Kisboldogasszony, 137 kg, E hangú, amely néhai Szakáll János adománya. A harangok Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő mester műhelyében készültek 2001-ben. Ugyanezen formára öntött ifjabb testvéreik Székelyudvarhely lakosait hívják Isten dicséretére.

2013
Új parókus beiktatása

Július elsejei hatállyal Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök, a Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség parókusává, illetve a Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola lelki igazgatójává, Szkiba Tibor, volt baktalórántházi parókust nevezte ki. 

2017
Régi és új

A fatemplom 24 év szolgálat után átadta helyét egy félig nyitott közösségi térnek, mely méretre és helyileg pontosan az eredetit mintázzta. Valamint egy játszótér is kialakításra került a templomot családosan látogató kisgyermekesek részére.

2018
A közösség háza

Az Emberi Erőforrás Minisztériumából jött a jó hír, hogy egyedi kormánydöntés alapján, egyházközségünk vissza nem térintendő támogatásban részesül, melynek tényleges "formába" öntésével a közösségi ház szigeteléssel, fűtéssel és vízvezetékeléssel, a földszinten nagyterem, konyha, mellékhelység és iroda létesítésével bővült.