A pápa zászlójának színei

A Szentlélek kiáradásának tiszteletére felszentelt görögkatolikus templom 230 négyzetméter alapterületű, kör alakú, melynek sugara 8 m. Külső burkolata fehér mészhomok tégla, lábazata ürömi sárga mészkő. Így hordozza a pápai zászló színeit.

Az előcsarnok

A templom 3 fő részből áll: előcsarnok, hajó, szentély. Az előcsarnokból balra lévő az altemplomba vezet. Itt urnatemetkezésre van lehetőség. Az előcsarnokban a hajóba vezető ajtó mellet jobb oldalról pedig a máriapócsi első könnyező kegykép másolata található, ami Zolcsák Miklós atya kezemunkája. A tetőt rézlemez fedi.

A hajó és kupola

A hajó a hívek tartózkodási helye. Központi eleme a kupola, melynek belmagassága 12,6 m. Révkomáromban készítették a 16 db ragasztott, hajlított fagerendát. A betongyűrűt 8 oszlop tartja. Az ablakok száma 32 db, magasságuk 4,2 m. Erdélyi asztalos mesterek szép munkája a karzat és a faburkolat. A padlózat gránit, alatta padlófűtés. A bizánci stílust hordozó sztaszédiákat és a padokat, ami 150 ülőhelyet biztosít, kocsányos tölgyből – mely Dr. Jaczkó József adománya – készítette a Busák család Nagykállóban.

A szentély és oltár

A A szentélyben lévő oltárt és előkészületi asztalt carrarai fehér márványból faragták – mely Dr. Czifra Károly adománya. A szentségház a templom formáját követi, tetején a hármas kereszttel. Az ajtaján Szolnok város címere tűzzománcból, ami Monostory Viktória alkotása.

Szolnoki görögkatolikus templombelső ikonosztázionnal

Az ikonosztáz

A templom leglátványosabb eleme az ikonosztázion, ami elválasztja a külső és a belső szentélyt. A 37 darabból álló képfal Korényi János budapesti ikonfestő és nővére Korényi Kinga ötvösművész csodálatos munkája. A faszerkezet megegyezik a padok anyagával és készítőjével. A királyi ajtón látható a diófából készült korona, amit barackmagon lévő faragás díszít. Az Egerben élő Örkényi Ferenc művésztanár munkája. A gyönyörű egységet 2012. Pünkösdjén szentelte fel Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök.