Rólunk

 • A Szolnoki Görögkatolikus Egyházközséget Dr. Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyéspüspök alapította 1989. szeptember 1-én. Keresztes Szilárd püspök úr Jaczkó Györgyöt bízta meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyében élő bizánci rítusú katolikus közösség megszervezésével.
 • Az  első években a Partos kápolnában és a lakótelepen lévő Széchenyi István Általános Iskola úttörő szobájában voltak a szentmisék.
 • 1992-ben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és Szolnok Város Közgyűlése a Széchenyi István krt. a Gyermekváros utca és a Kaán Károly út által határolt területet adományozta az alakuló egyházközségnek.
 • 1993-ban egy felvonulási épületet állítottak fel, amely most a harangtoronytól nyugatra található. Így saját „fatemplommal” rendelkezett a közösség, amely Kovordányi György adománya és 80 négyzetméter.
 • 1997-ben a budapesti Axis Kft. Nagy Tamás Ybl-díjas tervező vezetésével elkészítette a terveket: templom, parókia és közösségi ház. Hosszas várakozás után ezt a tervet engedélyezte a püspök úr. A közösség pénz hiányában nem tudta elkezdeni a munkálatokat. 2000-ben az egyházközség pályázatát a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 39 millió Ft-tal támogatta.
 • 2000. Június 12-én Pünkösd hétfőjén megtörtént az alapkőletétel. Az ünnepi szertartást Keresztes Szilárd püspök, Pregun István főhelynök, Járási János esperes és Jaczkó György parókus végezte, a város és a megye prominens vezetőinek és nagyszámú híveknek a jelenlétében.
 • 2000. november 13-án elkezdődtek a földmunkálatok. 16 hónap múlva 2002. március 24-én Virágvasárnap, déli 12-órakor parókus úr a harangokat, 17-órakor pedig Keresztes Szilárd püspök úr a templomot szentelte fel, hívek és jótevők sokaságával. Jaczkó György parókus úr átadta a templom számára Pogány Gábor Benő által elkészített és a szentatya által megáldott emlékcserepet, melynek felirata a következő: „Megáldatott az Úr 2002. esztendejében, Rómában, őszentsége II. János-Pál pápa által, Jaczkó György parókus úr szolgálati idejében épült szolnoki görög katolikus templom és hívő közössége számára!”
 • A Szentlélek kiáradásának tiszteletére felszentelt görögkatolikus templom 230 négyzetméter alapterületű, kör alakú, melynek sugara 8 m. Külső burkolata fehér mészhomok tégla, lábazata ürömi sárga mészkő. Így hordozza a pápai zászló színeit. A tetőt rézlemez fedi. A templom 3 fő részből áll: előcsarnok, hajó, szentély. Az előcsarnokból balra lévő az altemplomba vezet. Itt urnatemetkezésre van lehetőség. Az ajtó mellett látható a máriapócsi első könnyező ikon másolata. A hajó a hívek tartózkodási helye. Központi eleme a kupola, melynek belmagassága 12,6 m. Révkomáromban készítették a 16 db ragasztott, hajlított fagerendát. A betongyűrűt 8 oszlop tartja. Az ablakok száma 32 db, magasságuk 4,2 m.
 • Erdélyi asztalos mesterek szép munkája a karzat és a faburkolat. A padlózat gránit, alatta padlófűtés. A bizánci stílust hordozó sztaszédiákat és a padokat, ami 150 ülőhelyet biztosít, kocsányos tölgyből – mely Dr. Jaczkó József adománya – készítette a Busák család Nagykállóban. A szentélyben lévő oltárt és előkészületi asztalt carrarai fehér márványból faragták – mely Dr. Czifra Károly adománya. A szentségház a templom formáját követi, tetején a hármas kereszttel. Az ajtaján Szolnok város címere tűzzománcból, ami Monostory Viktória alkotása. A templom leglátványosabb eleme az ikonosztázion, ami elválasztja a külső és a belső szentélyt. A 37 darabból álló képfal Korényi János budapesti ikonfestő és nővére Korényi Kinga ötvösművész csodálatos munkája. A faszerkezet megegyezik a padok anyagával és készítőjével. A királyi ajtón látható a diófából készült korona, amit barackmagon lévő faragás díszít. Az Egerben élő Örkényi Ferenc művésztanár munkája. A gyönyörű egységet
 • 2012. Pünkösdjén szentelte fel Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök.
 • A Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő ferences öregdiákok összefogásából, Dr. Monostory László vezetésével jött létre a 9 m magas harangtorony, mely külön épült. Két harang lakik benne. A nagyobbik Szent György, 207 kg, A hangú, melynek fő szponzora a Rotary Club Szolnok. A kisebbik Kisboldogasszony, 137 kg, E hangú, amely néhai Szakáll János adománya. A harangok Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő mester műhelyében készültek 2001-ben. Ugyanezen formára öntött ifjabb testvéreik Székelyudvarhely lakosait hívják Isten dicséretére.

Felajánlások:

 1. Közbeszerzés, szerződések: Dr. Czifra Károly
 2. Statika: Erdei György
 3. Épületgépészet: Dudinszky Tamásné, Szőke Zoltán
 4. Elektromos tervezés: Kókai Géza

Főbb támogatóink:

 1. az első Orbán-kormány
 2. Harrach Péter
 3. Varga Mihály
 4. Szalay Ferenc
 5. a Szolnoki Görögkatolikus Egyházközség hívő közössége
 6. a jó érzésű polgárok vallási felekezetre való tekintet nélkül